Facebook artikel van een bezorgde Tienenaar.

Niet uit onwetendheid dus, maar uit oprechte bekommernis.
Hieronder het volledige Facebook artikel.

“Naar aanleiding van de plannen voor het industrieterrein in onze achtertuin, stuurde ik deze tekst naar de burgemeester van Tienen met alle gemeenteraadsleden in CC. Omdat dit te belangrijk is, deel ik het hier ook graag. Nog meer industrie in Tienen is niet welkom. De groene rand gaat helemaal verloren.

Een paar jaar geleden zijn we gevallen voor ons huisje in de witte Bloemenwijk van Tienen. Vooral de ligging van het huis trok ons over de streep: tussen stad en Tiense velden, heerlijk! Na jaren wonen aan een drukke steenweg was deze rustige, frisse wind exact wat we zochten. En ook, deze frisse wind was zuiver en gezond. Ook jij vond het fijn dat we het daar naar onze zin hadden, zo vertelde je ons bij een deurbezoek tijdens je verkiezingscampagne. Meer nog: het deed je deugd dat er steeds meer jonge gezinnen hun intrek in onze wijk deden.

Wel Katrien, nu vernam ik dat onze stad, met jou aan het roer, van plan is om de Tiense velden achter ons huis, in deze groene en fijne wijk met nieuwe jonge gezinnen, om te bouwen tot industrieterrein. Dit wil zeggen: de gezuiverde lucht is weg, de geurhinder stijgt, mobiliteit vermindert door o.m. zwaar vrachtverkeer, grote kans op bodemverontreiniging, de rust is weg. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat alles zo stil mogelijk werd geregeld, omdat de buurt hier in het verleden al meermaals succesvol tegen protesteerde. En nu is het bijna te laat voor ons. Want de gemeenteraad gaat naar alle verwachtingen een positief advies geven.

Kan je geloven dat ik met verstomming ben geslagen? Ons huis, onze wijk, onze streek. En wij hebben hierover niets te zeggen? De hele omgeving waarvoor wij kozen, waarin wij investeerden, wordt door jou omgebouwd tot een omgeving die onveiliger wordt voor de buurtbewoners.

Hoe zou jij reageren, Katrien, moest er iemand zo’n industrieterrein naast jouw huis bouwen?

Hoe zou jij reageren moest je favoriete loop- en wandelweg omgedoopt worden tot leidingen voor schadelijke stoffen?

Hoe zou het voor jou zijn als je kind in de schadelijke uitlaatgassen buiten zal spelen?

“Het tij lijkt eindelijk te keren” zei je onlangs in een interview over het vertrouwen in het gemeentebestuur. Denk je dat dergelijke acties bijdragen aan vertrouwen? Je laat je burgers letterlijk in de kou staan om bepaalde economische plannen waar te maken. In 2020 werd de nadruk nog gelegd op 3000 nieuwe bomen voor Tienen: “De stad heeft besloten om in te zetten op meer groen in en rond de stad”. Hoe verklaar je deze acties dan? Oké, velden zijn geen bomen, maar dit is wel degelijk groen rond de stad. Groen dat onze lucht zuivert, groen dat de habitat vormt voor vogels, konijnen, hertjes en nog vele andere dieren. Heb jij deze hertjes daar al zien rondhuppelen, Katrien?

Tienen transformeert op kruissnelheid. Dat klopt, maar het gaat zo snel dat de burgers vergeten worden.

Het goede nieuws is dat jij dit kan veranderen, Katrien. Wil je een burgemeester zijn die er is voor haar inwoners? Zie dit als een kans. Denk aan al die jonge gezinnen in onze witte Bloemenwijk, maar ook aan alle inwoners van het Anemonenproject, van de Vianderwijk, van Oplinter, van de Oplintersesteenweg. En vergeet ook niet de bezoekers van het Vianderdomein. Zij zitten ook niet graag naast een vervuilde en luidruchtige omgeving. Een veilige, frisse leefomgeving voor iedere inwoner, jong en oud, is meer waard dan een industrieterrein.

Katrien, laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is. Laat ons een boom en het zicht  op het veld. Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is…

Bedankt om aan ons te denken morgen,

Groeten,

Lisa Debroyer,

Mama van twee kleine kinderen die graag buiten spelen.

Artikel uit www.facebook.com

https://www.facebook.com/100012406816889/posts/1211494955940720/?d=n

2 reacties op “Facebook artikel van een bezorgde Tienenaar.”

 1. Joren Debrye

  Beste Lisa, beste mensen van de actiegroep,
  Ons gezin en familieleden staan als één blok achter jullie.
  Tienen mag tintelen, maar geen getintel door toxische vuiligheid in onze lichamen, of in alles wat onze natuurlijke omgeving betekent.
  Hopelijk neemt het gezond verstand van onze beleidsvoerders snel de bovenhand, en wordt dit plan doorverwezen naar waar het thuishoort… de archiefkast ‘absurdisme’.
  Zowel voor onze stad, als voor alle steden, dorpen en samenlevingen in heel de wereld.
  Uit respect voor moeder natuur en de mogelijkheid die we van haar krijgen om te kunnen leven.
  STOP DE VERVUILING !!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.